Heb je je ooit afgevraagd hoe hard het water is in het deel van Nederland waar je woont? Je kunt informatie daarover vinden op de website van het waterbedrijf. Ze zijn verplicht om hierover informatie te publiceren. Het drinkwater in Nederland voldoet aan de hoogste standaarden en kun je vrijwel altijd zonder risico drinken. Als er al iets aan de hand is met het drinkwater dan volgt direct een waarschuwing. Dit gebeurt alleen als er een leiding springt of als er door een onvoorziene omstandigheid een ongewenste stof in het water terechtkomt. Het water in Nederland wordt doorlopend streng gecontroleerd om gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Maar het is wel zo dat er verschil zit in de ‘hardheid’ van het water. In bepaalde delen van Nederland zit er veel kalk in het water. Dit kun je verminderen door een waterontharder van Omega te laten installeren.
De voordelen van zacht water
Zacht water heeft meerdere voordelen. Veel mensen vinden het lekkerder dan water dat veel kalk bevat. Er zijn zelfs mensen die om die reden liever flessenwater kopen. Maar een ander belangrijk voordeel is dat bepaalde apparaten langer meegaan. Apparaten die met water werken, zoals een wasmachine, waterkoker, koffieapparaat of vaatwasser krijgen vroeg of laat problemen met kalkaanslag op het verwarmingselement. Met zacht water gaat dit onderdeel vaak veel langer mee. Nu kun je natuurlijk ontkalken, bijvoorbeeld met schoonmaakazijn, maar voorkomen is altijd beter.
Hoe zorg je voor zachter water in je woning?
Als je problemen hebt met hard water dat bij jou thuis uit de kraan komt, dan kun je een waterontharder laten plaatsen. Je kunt online waterontharders vergelijken om de beste optie voor jouw situatie te vinden. Als je er niet uit komt dan kun je natuurlijk altijd advies vragen aan een bedrijf dat deze apparaatjes levert en plaatst. Zij kunnen de situatie in jouw woning beoordelen en je op basis daarvan adviseren. Na plaatsing van een waterontharder profiteer je direct van de voordelen van zachter water. Het water dat uit de kraan komt gaat eerst door de ontharder en stroomt daarna als vanouds uit de kraan. Het water uit alle kranen wordt onthard, omdat de waterontharder op de leiding wordt geplaatst op een punt waar deze de woning binnenkomt.
Is een waterontharder noodzakelijk?
Hard water, met een hoger kalkgehalte, is niet per definitie ongezond. Je wordt er niet ziek van. Het water in Nederland kun je onder alle omstandigheden gewoon drinken zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Maar het kan zijn dat je hard water niet lekker vindt. En de snellere slijtage van apparaten kan een overweging zijn om de kalk uit het water te willen halen voordat je het gebruikt. Een waterontharder heeft weinig onderhoud nodig, eens in de zoveel tijd moet het filter worden vervangen dat de kalk opvangt. De installatie kun je laten doen door een ervaren loodgieter. Als je handig bent met klussen kun je dit uiteraard ook zelf doen.