Overal waar we gaan en staan, worden we blootgesteld aan een constante stroom van prikkels. Van luidruchtige omgevingen tot digitale overbelasting, onze zintuigen worden voortdurend gebombardeerd. Deze overweldigende hoeveelheid prikkels kan een negatieve invloed hebben op onze mentale gezondheid, ons welzijn en onze productiviteit. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om de hoeveelheid prikkels in ons leven te verminderen. Hier lees je over de meest gebruikte methoden voor ontprikkeling.
Verduistering in huis
Een groot deel van de tijd ben je in je huis. Dit is ook meteen de plek waar je de meeste invloed hebt op de hoeveelheid prikkels. Zeker voor wie ontzettend overprikkeld is en daardoor zelfs migraine heeft, is goede verduistering in huis belangrijk. Daarbij zijn de prijzen van shutters misschien wat hoog, maar het is een investering die de moeite meer dan waard is. Bovendien, shutters hebben ook een fijne rustieke uistraling. Dus ook als het licht wel binnenkomt straalt het nog altijd iets sereens en rustigs uit.
Verduistering is met name in de slaapkamer belangrijk. Een ruimte voor jezelf waar je dus ook even weg van bent van de eventuele drukte in andere vertrekken in het huis. Met volledige verduistering heb je een betere ontprikkeling. Dus zorg voor goede verduistering.
Mindfulness en meditatie
Een van de krachtigste manieren om de hoeveelheid prikkels in ons leven te verminderen, is door middel van mindfulness en meditatie. Door bewust te zijn van het huidige moment en onze gedachten te observeren zonder erover te oordelen, kunnen we een dieper gevoel van innerlijke rust ervaren. Meditatie kan variëren van eenvoudige ademhalingsoefeningen tot geleide visualisaties, en het regelmatig beoefenen ervan kan aanzienlijke voordelen bieden voor onze algehele welzijn.
Niet voor iedereen is meditatie prettig. Sommige mensen worden er heel duf van in het hoofd, gaan juist nog meer piekeren of vallen in slaap. Voor hen kan het handig zijn om te ontprikkelen door middel van het lezen van een spiritueel boek, zoals ‘De kracht van het Nu’ van Eckhart Tolle.
Minimalisme in levensstijl
Een andere effectieve aanpak om prikkels te verminderen, is door een minimalistische levensstijl te omarmen. Minimalisme gaat niet alleen over het bezitten van minder materiële bezittingen, maar ook over het streven naar eenvoud en bewust leven. Door ons te concentreren op wat echt belangrijk is en afstand te doen van overbodige afleidingen, kunnen we innerlijke rust vinden te midden van de chaos van het moderne leven.
Wil je meer weten over de minimalistische levenswijze? Dan kun je bijvoorbeeld Jelle Hermus van SoChicken volgen. Hij heeft diverse tips voor een meer minimalistisch leven. Verder is Marie Kondo een veelgenoemd expert. Tip: pak vooral de tips eruit die voor jou werken. Iedereen is immers anders en wat voor de ene persoon werkt hoeft dus niet voor de andere persoon te werken.
Digitale Detox tegen ontprikkeling
In een tijdperk waarin we constant verbonden zijn met onze apparaten, kan een digitale detox wonderen verrichten voor onze geestelijke gezondheid. Door afstand te nemen van sociale media, e-mails en andere digitale prikkels, kunnen we ons concentreren op het moment en echte verbinding maken met de wereld om ons heen. Een digitale detox kan variëren van een paar uur tot enkele dagen en biedt een waardevolle gelegenheid om opnieuw in contact te komen met onszelf.
Je zou bijvoorbeeld ervoor kunnen kiezen dat je op zaterdag zowel je laptop als je mobiel niet gebruikt. Dat is voor veel mensen al een grote uitdaging. Het maakt ook meteen duidelijk, hoe verslaafd je mogelijk al bent aan alle digitale input die je zo over de dag heen ontvangt.
Loslaten van het moeten voor ontprikkeling
We moeten heel veel van onszelf. Ja het is slim om je belasting te betalen, de huur te betalen en vermoedelijk is werken daarom een goed plan. Toch is er toch vaak meer keuzevrijheid dan je denkt. Moet je bijvoorbeeld altijd het huis aan kant hebben, op alle verjaardagen verschijnen, iedereen helpen, etc. ?
Je ziet het misschien al, mindset en grenzen stellen kan ook zorgen voor ontprikkeling. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo heb je bij grenzen stellen bijvoorbeeld nodig dat je om moet gaan met eventueel schuldgevoel. Soms zal je iemand moeten telleurstellen. Uiteindelijk geeft dat wel duidelijkheid en rust. Heel fijn dus als je graag minder prikkels wilt.