verschillende kruiden op een plank

Mosselen staan in de culinaire wereld bekend om hun veelzijdigheid en subtiele smaak. Of je ze nu bereidt in een klassieke witte wijnsaus, een pittige tomatenbasis of gewoon met boter en knoflook, het toevoegen van de juiste kruiden kan een wereld van verschil. In deze blog gaan we dieper in op de meest gebruikte kruiden bij mosselen en delen we een bereidingswijze om jouw mosselgerecht naar een hoger niveau te tillen. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of een beginnende thuiskok, met deze tips zul je gegarandeerd indruk maken op je tafelgenoten bij je volgende diner.

Peterselie

Peterselie is een echte klassieker en wordt vaak gebruikt bij het bereiden van mosselen. Het voegt een licht kruidige en frisse smaak toe aan het gerecht. Daarnaast gebruikt men het kruid vaak als garnering, om wat kleur toe te voegen aan de opmaak.

Selderijblad

Selderijblad is misschien niet het eerste kruid waar je aan denkt bij mosselen. Toch wordt het vaak gebruikt in combinatie met andere kruiden om extra diepte te creëren. Selderijblad geeft een aardse smaak aan de mosselen, zonder te overheersen.

Knoflook

Knoflook voegt een heerlijke aromatische smaak toe aan mosselen. Het wordt meestal toegevoegd in de verse vorm, maar wordt ook wel eens in poedervorm gebruikt. Door knoflook toe te voegen, krijgen de mosselen een rijke en hartige smaak.

Laurierblad

Laurierblad geeft een subtiel kruidig aroma aan mosselen. Tijdens het kookproces voegt men vaak laurierblad toe om de smaak te verrijken. Laurierblad is een veelvoorkomend ingrediënt in de Franse keuken en de Fransen eten ook vaak mosselen, bekend als het gerecht moules-frites. Lees hier meer weetjes over Frankrijk.

Citroen

Citroen voegt een frisse en zure smaak toe aan de mosselen. Tijdens het koken wordt citroen toegevoegd om extra smaak toe te voegen. Ook wordt het gebruikt als garnering, wanneer de mosselen geserveerd worden.

Recept voor het bereiden van mosselen

Voordat je kunt beginnen met kruiden, moet je natuurlijk eerst de mosselen schoonmaken. Spoel de mosselen grondig af onder koud stromend water en verwijder eventuele beschadigde of openstaande exemplaren. Gooi ook de mosselen weg die na het afspoelen niet sluiten. Wanneer je de mosselen schoongemaakt hebt en de kruiden gehaald hebt, is het tijd om ze te bereiden. Volg het stappenplan hieronder en geniet van je zelfgemaakte mosselen. Heerlijk met een bijpassende wijn van een goede druifsoort en portie friet!

  1. Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg de ui, knoflook, bleekselderij en wortel toe. Bak ze lichtjes aan tot ze zacht worden, maar niet bruin worden.
  2. Voeg de witte wijn, water en eventuele kruiden, zoals laurierblad, knoflook of een van de andere bovengenoemde, toe aan de pan en breng het geheel aan de kook.
  3. Voeg de mosselen toe aan de pan en bedek deze met een deksel. Laat de mosselen ongeveer 5-7 minuten koken, of totdat alle schelpen zijn geopend. Schud de pan af en toe om de mosselen gelijkmatig te laten garen.
  4. Zodra alle mosselen zijn geopend, haal de pan van het vuur en gooi eventuele mosselen weg die gesloten zijn gebleven.
  5. Voeg de fijngehakte peterselie toe aan de mosselen en schep alles voorzichtig door elkaar.
  6. Serveer de mosselen direct, bij voorkeur met vers stokbrood om in de smakelijke bouillon te dopen of met een goede portie friet, ook lekker uit de airfryer.

Wil je ook weten welke andere kruiden veel gebruikt worden in de keuken? Lees dan deze blog!