In 2022 konden we al niet meer zonder video’s, dus laat staan in 2023. Video content is overal om ons heen. Van TikTok tot Reels op Instagram en natuurlijk Youtube. Niet alleen individuen, ook bedrijven maken graag gebruik van videomarketing om producten beter te presenteren en meer te vertellen over hun bedrijf. Echte video’s maken, is en blijft een vak, maar door de snelle wereld van Reels en shorts, kun je niet meer achterblijven en is het belangrijk om videobewerking in eigen handen te nemen. Maar hoe pak je dat aan? We zetten een aantal van de beste apps voor video’s bewerken in 2023 voor je op een rijtje:
InShot
Deze gratis app is voor low-key gebruikers van sociale media. De online video editor app is zo handig omdat je snel en simpel video’s kunt aanpassen met emoticons en tekst maar ook het formaat van de video kunt veranderen. Influencers gebruiken InShot bijvoorbeeld om snel een vlog of story te maken. Er is een beperkt aantal opties voor filters en ook het aantal opties voor editing, is niet heel groot. Dit is misschien geen app voor de profs, maar voor snelle video’s is het een ideale tool om de scherpste randjes van je post af te halen en beter voor de dag te komen in je videomarketing van alledag.
Lightworks
Met de videobewerkingssoftware van Lightworks kun je zonder al te veel kennis van editen aan de slag gaan met het aanpassen van video’s in een desktop programma. Het programma is gratis en je krijgt er tevens een uitleg bij hoe het programma werkt. Dat is handig, want hoewel de interface gebruiksvriendelijk is, zijn er altijd knoppen die je als amateur editor soms even niet helemaal onder de knie hebt.
Met deze software kun je bijvoorbeeld video’s heel precies bewerken met een zogenoemde trimfunctie. Je kunt video’s realtime delen met collega’s en het programma ondersteunt ontzettend veel verschillende videoformats. Natuurlijk is het programma zowel beschikbaar voor de Mac als Windows.
Movavi Video Editor
Zoek je videobewerkingssoftware om je video’s op een desktop te editen? Dan moet je zeker Movavi Video Editor proberen. Movavi is gratis als je genoegen neemt met een watermerk in je video’s, maar kost je een paar euro per maand als je gebruik wilt maken van de enorme hoeveelheid mogelijkheden die er op de app zijn te vinden. Movavi is overigens ook te downloaden voor een Mac.
Movavi is een allround video editor. Hier vind je alles wat je wenst van een editor. Slow motion, omkering of allerlei andere effecten kun je allemaal toepassen. Ook het formaat van je video’s kun je aanpassen. Handig als je Instagram gebruikt, waarbij formaten soms geknipt worden. Je vindt hier intro’s voor je video als sjabloon, om sneller te editen. Je kunt daarnaast handmatig aan de slag gaan met bijvoorbeeld kleureffecten, het toevoegen van muziek en zelfs je eigen logo toevoegen is mogelijk.
Het goede nieuws aan Movavi is dat de interface vanzelf spreekt: je kunt items eenvoudig verslepen en verplaatsen. Geen lastig gedoe met allerlei knoppen waar je als beginnende videomaker niet veel van snapt.
QUIK App
De app QUIK is een beetje een vreemde eend in de bijt. De app is een free video editor en ideaal voor gebruikers die snel resultaat willen hebben (vandaar de naam Quik). Het proces werkt simpel: je uploadt je video’s en de QUIK app maakt er wat leuks van aan de hand van 28 voorgeprogrammeerde videostijlen waar je uit kunt kiezen. Dat is aan de ene kant prettig, want je video’s zijn snel klaar, maar aan de andere kant heb je zo wel erg weinig controle over je video. QUIK werkt het beste op je telefoon, maar voor gebruikers die liever werken met een computer, is er ook een desktopversie beschikbaar.
Adobe Premiere Rush
Wie video’s of afbeeldingen zegt, zegt al snel Adobe. Adobe is al jaren toonaangevend in de wereld van het editen van foto’s, video’s en zelfs documenten en tekeningen. De online video editor van Adobe heet Adobe Premiere Rush. Maar wat kun je ermee en wat kost het?
Adobe heeft de naam prijzig te zijn. Zo tast je voor Photoshop flink in de buidel. Voor de online video editor is echter goed nieuws: de basisversie van Adobe Premiere Rush is gratis te gebruiken. Je moet dan wel genoegen nemen met wat minder functies. Je kunt het formaat van de video’s aanpassen, zoals bij Movavi maar ook je video’s bijvoorbeeld inkorten. Daarnaast kun je ook lettertypes toevoegen. Een nadeel aan Adobe is wel dat je met allerlei lagen werkt, waardoor het enigszins complex is voor beginnende editors. De basisversie is wat beperkt voor profs, dat betekent dat je beter wat meer geld kunt neerleggen als je professioneel wilt gaan editen.
Voor je begint: zorg voor de juiste apparatuur
Je bewerkingsavontuur begint natuurlijk niet alleen met videobewerkingssoftware. Je hebt ook de juiste spullen nodig om te editen. Met de bovenstaande apps kun je gewoon op je telefoon editen. Ga je voor meer professionele video’s? Dan kies je beter voor een aantal basisprincipes in randapparatuur. Wat je bijvoorbeeld echt nodig hebt is een goede SSD-kaart, een goede koptelefoon om problemen met het geluid op te vangen en een videokaart, waarmee je de juiste pixels en scherpte goed kunt zien. Je kunt je apparatuur in de daarvoor bestemde apparatuur winkels kopen, of online. Zoek uit wat je precies mist aan je telefoon, laptop of desktop en breid je apparatuur uit, zodat je optimaal video’s kunt editen.
Conclusie
Je kunt vrijwel alle videobewerkingssoftware gewoon gratis gebruiken op je telefoon. Je downloadt de app, uploadt je video en gaat aan de slag. Toch is er vaak een enorm verschil tussen de 100% gratis apps en de apps waar je kunt upgraden. Apps als Movavi en Adobe Premiere Rush, geven je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de basisfuncties uit te breiden of een watermerk uit je video’s te halen, als je wat meer geld per maand wilt inleggen. Met dit soort apps kun je video’s vaak wat preciezer snijden, slow-motion toevoegen en een professionele touch geven. Is jouw inbreng als bedrijf meer gericht op jongeren? Met snelle clips en laagdrempelige content, is een 100% gratis app een prima alternatief om video’s snel te bewerken en je dagelijkse videomarketing naar een hoger plan te tillen voor meer online zichtbaarheid van je bedrijf.