Als jij een positieve werkomgeving op de werkvloer wil bevorderen, dan is teambuilding jouw beste vriend. Door het versterken van de relaties tussen teamleden, kan de totale prestatie van het team erg verbeteren. Er zijn verschillende strategieën die je als bedrijf kunt toepassen om je team beter te laten presteren. In dit artikel bespreken we deze meest gebruikte teambuilding strategieën en hoe je ze moet implementeren.

1. Teamuitjes en activiteiten

Een van de meest bekende manieren om teamwerk en teambuilding te versterken, is door het organiseren van teamuitjes en activiteiten. Het geheim achter deze strategie, zijn de vele mogelijkheden om elkaar in nieuwe neutrale omgevingen informeel te leren kennen. Die ene collega mag dan op kantoor wel jouw teamlead zijn, maar tijdens het hiken kunnen jullie ontdekken hoeveel jullie gemeen hebben!

Deze activiteiten zorgen ervoor dat collega’s elkaar beter kunnen leren kennen, waardoor vriendschappen vormen en communicatie zal verbeteren. Daarnaast zorgen teamuitjes en activiteiten ervoor, dat teamleden hun vaardigheden kunnen tonen en samen obstakels kunnen overwinnen.

2. Teamworkshops en trainingen
Er zijn ook veel workshops en trainingen die specifieke gericht zijn op teambuilding. Tijdens deze workshops focussen de deelnemers zich op samenwerken aan probleemoplossende activiteiten, het verbeteren van communicatietechnieken en het verbeteren van leiderschapstalenten. Het team kan hiervoor naar een professional gaan die deze trainingen aanbied, of het kan georganiseerd worden op kantoor.

teambuilding

3. Teamontwikkelingssessies

Een andere veel gebruikte teambuilding strategie, is het volgen van teamontwikkelingssessies. In deze sessies worden de specifieke uitdagingen binnen het team geïdentificeerd en aangepakt. Dit kan worden bereikt door middel van teambuildingsoefeningen, groepsdiscussies en het deelnemen aan DISC profieltesten. De voordelen van deze sessies, is dat ze een gestructureerde omgeving bieden waarin teamleden kunnen samenwerken aan gemeenschappelijke doelen, uitdagingen kunnen overwinnen en vertrouwen kunnen opbouwen.

4. Virtuele teambuilding
Met de opkomst van virtueel werken is het belangrijk om ook virtuele teambuildingstrategieën te implementeren. Hoewel we proberen te doen alsof thuiswerken niet veel verschilt met werken op kantoor, is dat zeker niet het geval. Het is erg belangrijk om bij thuiswerken regelmatig contact te onderhouden en interactieve activiteiten online te doen samen met je team om verbonden te (blijven) voelen.

Er zijn veel verschillende online platforms en tools die hierbij kunnen helpen. Denk hierbij aan teamquizzen, virtuele teamuitjes en online samenwerkingsprojecten. Door dit regelmatig samen te blijven doen kunnen de onderlinge relaties, zelfs op afstand, groeien en versterken.

5. Feedback en evaluatie

De laatste op ons lijstje aan meest gebruikte teambuilding strategieën, is feedback en evaluatie. Feedback en evaluatie zijn namelijk geweldige tools voor inzicht te krijgen op sterke punten en ontwikkelingsgebieden binnen een team. Door hier over te praten en te overleggen, creëer je een veilige omgeving voor effectiever te communiceren, conflicten op te lossen en gezamenlijke doelen te bereiken. Evaluaties bieden dan weer een goede manier om voortgang te meten binnen het team. Waar gaat het goed? En waar gaat het fout? Waar loopt het eventueel nog niet lekker en hoe kan dat verbeterd worden? Door feedback te blijven geven en te blijven evalueren, kunnen teams blijven evolueren en groeien met een ijzersterke basis.

Al met al
Teambuilding is een taak wat je niet zomaar kunt doorstrepen. Het is iets waar je als team constant aan moet blijven werken. Er zijn heel veel factoren die invloed hebben op de bedrijfscultuur en cultuur binnen een team. Om continu te blijven communiceren en momenten te creëren waarin het team samen moet werken en moet praten, blijf je op de hoogte waar (en of) er problemen liggen binnen de groep. Het investeren in teambuilding zal zich zeker lonen in verbeterde prestaties én het werkplezier van iedereen.