Groente. Dat zouden meer mensen moeten doen. Het eten van groente is goed voor ons. Het zit boordevol vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen waarvan we weten dat het goed is voor je lichaam en gezondheid. De meeste groente eten we bij de avondmaaltijd. Lekkere sperzieboontjes met een aardappeltje of een hele medley aan groente in een wokmaaltijd. Tijdens de lunch, tussendoor en zelfs bij het ontbijt worden tomaten, komkommers, tuinkers, sla en andere groente gegeten. Hoewel het heel lekker is, is het soms lastig om voldoende groente binnen te krijgen. Kies dan voor tussendoor eens voor een groentesapje. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk en hoe kies je het beste groentesap?

Diverse soorten bereiding

Je zou denken dat groentesap maar op één manier bereid zou worden, maar niets is minder waar. Wanneer je kiest voor een sapje uit het schap van de supermarkt of reformwinkel is het extra belangrijk om deze vragen te stellen als je de verpakking leest:

Waarom moet je deze vragen stellen? De reden is simpel; je wil immers een sapje waar je de meeste voordelen voor je gezondheid van hebt. We leggen de verschillende bereidingen nog even kort uit, zodat je weet wat de verschillen zijn tussen deze manieren van produceren.

Concentraat

Concentraat, ook wel extract genoemd, bevat veel suikers, omdat de groente tot aan zijn essentie is teruggebracht, maar waarbij wel veel voedingsstoffen en vezels verloren gaan. Dit wordt vervolgens aangelengd met water om er weer een soort sap van te maken.

Hogedruk behandeling

Sappen waarop staat dat ze zijn verkregen door middel van ‘high pressure processing’, worden gemaakt onder zeer hoge druk. De druk kan vezels en voedingsstoffen aanzienlijk verminderen.

Puree

Hierbij worden de bietjes, wortels of andere groente door een zeef geduwd om zo het vocht eraan te onttrekken. Dit kan ook door middel van een soort blender. Eigenlijk wordt er dus gewoon puree van gemaakt. Een nadeel aan dit proces is dat er warmte bijkomt, waardoor het een en ander kan gaan oxideren en voedingsstoffen verloren gaan.

Koudgeperst

De laatste methode om sap te maken van je favoriete groente is de koude persing of slowjuice methode. Letterlijk vertaald betekent dit ‘langzaam sap’ en dat is precies hoe het wordt gemaakt. Door langzaam op koude wijze de groente uit te persen, blijven de

voedingsstoffen en vezels behouden.

Beste groentesap is koudgeperst

Wil je echt alle voordelen uit een groentesap halen, dan is het verstandig om te kiezen voor een koudgeperste sap. Dit is namelijk geen puree of geconcentreerd sap, waardoor je geniet van alle voedingsstoffen. Alle soorten groente van boerenkool tot wortel kunnen via deze methode van hun sap worden ontdaan. Daarnaast bevatten deze sappen gewoon nog de vezels van de groente welke je naar de bodem ziet zakken wanneer de sapjes een tijdje blijven staan. Daarom moet je altijd goed schudden voor gebruik. Bestel je in de horeca (bijvoorbeeld bij een juicebar in de sportschool) een glas sap waarbij staat dat het versgeperst is, dan weet je zeker dat het om een slowjuice gaat. Slowjuice wordt op verpakkingen van groentesap (en op fruitsap) vaak aangeduid met ‘koudgeperst’. Daarnaast bevatten koudgeperste sappen geen kunstmatige conserveringsmiddelen en zijn dus beperkt houdbaar.

Lekkere combinaties maken

Een echt lekkere groentesap wordt vaak verrijkt met kruiden en fruit om zo een verrassende smaakcombinatie te maken. Wortel met citroen en sinaasappelsap bijvoorbeeld, maar ook bieten met peer, spinazie met appel en gele paprika met ananas. Doordat er heerlijke combinaties worden gemaakt, geniet je van verschillende voordelen. Zo weet je zeker dat je veel verschillende goede voedingsstoffen binnen kan krijgen via een koudgeperste groentesap. Door de toevoeging van verschillende ingrediënten geniet je van een ware smaakexplosie en valt er volop te variëren.

Voeg extra groente toe aan je menu

Groente eten is natuurlijk de allerbeste manier om alle voordelen van vitaminen, mineralen, aminozuren en vezels te ervaren. Ga dus altijd op zoek naar wat jij het allerlekkerste vindt. Het Voedingscentrum heeft goed groenteadvies voor je. En wellicht ontdek je wel een nieuwe lievelingsgroente die ook weer lekker is in een slowjuice sapje. Lekker, gezond en verfrissend: een goed groentesapje gaat er altijd wel in. Bovendien voeg je zo met gemak extra groente toe aan je menu en dat merk je. Kies wel voor een slowjuice sap om zo het allerbeste uit het groentesap te halen. Drink smakelijk!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *