Nu de Olympische Spelen weer voor de deur staan, is het tijd om te kijken met welke sporten Nederland de meeste medailles kan winnen. Van judo tot zwemmen, en van tennis tot atletiek.

Algemeen

We beginnen heel even met een kleine introductie. Nederland neemt namelijk met een recordaantal sporters deel aan de Spelen in Parijs, want maar liefst 276 sporters zullen ons land vertegenwoordigen. Vorig jaar waren dit er ook al veel, maar moeten we de laatste twee getallen even omdraaien. Toen wisten de 267 deelnemers 36 medailles te halen. Het goud werd gewonnen in de sporten atletiek, hockey, roeien, wielersport en zeilen. Het grootste aantal deelnemers binnen één categorie waren de atleten. Dus laten we eens kijken wat de aantallen zijn voor de zomereditie van 2024.

Atletiek

Dit jaar neemt er een recordaantal atleten deel, dat het aantal van de vorige Spelen overtreft. Een totaal van 47 sporters (26 vrouwen en 21 mannen) zullen deelnemen en strijden voor een medaille. Wel zul je geduld moeten hebben, want de medaillewedstrijden vinden pas plaats tegen het einde van het evenement. Wat wel betekent dat je genoeg tijd hebt om te wedden op Olympische Spelen. Femke Bol (horden) en Sifan Hassan maken volgens experts de meeste kans op een medaille. 

Hockey

Een andere sport waar onze kansen erg groot worden ingeschat en wellicht wel twee medailles voor het grijpen liggen, is hockey. Zowel het mannen- als het vrouwenteam is erg sterk. De finales vinden plaats op 8 augustus (mannen) en 9 augustus (vrouwen). Nederland is in het verleden al vier keer kampioen geworden tijdens de Spelen.

Wielersport

Nederland is natuurlijk een fietsland en dit is ook te zien aan de deelnemers die Holland vertegenwoordigen in de verschillende disciplines. In 2020 namen er 28 renners deel, met maar liefst zes gouden plakken. Zowel voor de BMX race, teamsprint en de sprint bij de mannen, en de tijdrit en keirin bij de vrouwen. Aan de legendarische wegrit doen er dit jaar drie mannen en vier vrouwen mee, waaronder Mathieu van der Poel. Die overigens een grote kans maakt op de overwinning. Bij baanwielrennen is het Harrie Lavreysen die het aantal medailles wel eens behoorlijk kan verhogen en meedoet aan meerdere disciplines.

Zwemmen

In 2020 deden er 16 zwemmers mee (8 mannen en 8 vrouwen). Hoewel er geen gouden medailles werden gewonnen in Tokio, won Arno Kamminga wel twee keer zilver. Ook dit jaar is hij wederom van de partij en is er een grote kans dat hij een medaille aan het totaal van deze Olympische Spelen zal toevoegen. 

Roeien

Tenslotte roeien, waarbij Nederland het vooral goed doet bij de dubbel-vier discipline. De mannen wonnen in 2020 hiervoor het goud, en daarnaast werden er twee zilveren en twee bronzen medailles gewonnen. Zowel de mannen als de vrouwen zijn momenteel wereldkampioen in meerdere disciplines. Dus als we hier drie medailles bij optellen voor de vrouwen vanwege hun recente prestaties, komen we op een totaal van vijf. Plus wellicht een zesde exemplaar voor de categorie skiff voor Karolien Florijn. Een van de namen die ook voorkomt in deze lijst van meest gebruikte meisjesnamen